ELVONULÁS ÉS FELTÖLTŐDÉS A SOMLÓ LANKÁIN

ALKOTÓ SZABADSÁG

Békében élni mindannyiunknak kihívás. Észrevétlenül vívjuk a mindennapi csatákat: kollégákkal, férjjel, gyerekekkel, anyóssal, barátnőkkel, de leginkább saját magunkkal.

Ha egyre gyakrabban vagy kedvetlen, ingerült, és úgy érzed, hogy a rád nehezedő terhek súlya alatt összeroppansz, akkor figyelj oda ezekre a jelekre, mert jó eséllyel a kiégés felé haladsz.

Ha vagy annyira bölcs, hogy – sokakkal ellentétben – ezt Te már felismerted, akkor ideje, hogy tegyél is érte/ellene!

TARTS SZÜNETET -> ALAKÍTS KI ÚJ SZOKÁSOKAT -> ISMERD MEG ÖNMAGAD

Van egy jó és egy rossz hírünk: a változtatás egyre nehezebb lesz.

Mert állandó rohanásban vagy. Helyt állsz a munkádban, a családban, próbálsz magadra is időt szakítani, elvárják, hogy jól nézz ki és egészséges légy. Damoklész kardjaként lebegnek a fejed felett az el nem végzett feladatok: karrier, családfenntartás, barátok, párkapcsolat. Mégis úgy érzed, hogy semmi nem elég jó, amit teszel. De nem szólsz, mert nem akarod, hogy gyengének lássanak. Tudod, hogy pihenned is kellene. Szabadnapot veszel ki, mégsem tudsz kikapcsolódni. Őrült körforgás ez.

Ha nem tűnt volna fel idáig: ez volt a rossz hír.

De jöjjön végre a jó is: Az alkotás és a művészet erejével átfordíthatod a stresszt kiegyensúlyozottsággá, a rohanást nyugalommá, vívódásaidat belső békévé.

Ha most arra gondolsz, hogy a művészetterápia csupán korunk egyik felkapott, látványos önismereti módszere, akkor talán meglepődsz, hogy igazából egyidős az emberiséggel: az első művészetterápiás alkotások ugyanis a barlangrajzok voltak. Hogyan?! Az ősember ezekben az alkotásokban jelenítette meg a vágyait, a félelmeit és azáltal, hogy kikerült a barlang falára a benne lévő kép, már nem is volt annyira félelmetes. A művészetterápiának ezt a hatását használjuk sok ezer év múltán is. Így nem kell megfogalmaznod mindazt ami legbelül benned zajlik, a lelkedben, a legbelsődben mégis bekövetkeznek a változások.

Ha pedig attól tartasz, hogy te egyáltlaán nem tudsz se rajzolni, se festeni, és egy ötéves gyerek szebb képet készít, mint te, akkor megnyugtatlak, hogy az érzelmek megjelenítéséhez szükséges kreativitás minden emberben megvan. Benned is. A többit bízd rám és az ecsetre: (hidd el, a papír tényleg mindent elbír!) A te dolgod csak annyi, hogy engedd, hogy a fejed helyett kezed vezessen!

Az eddigi többszáz tréningem, és az elvonulások alkalmával, amikor a művészetterápiával vettük fel a harcot a stressz kegyetlen tünetei és hatása ellen, a saját szememmel láttam azokat a sokszor életeket mentő változásokat, amelyet a 4 őselem kiegyensúlyozása eredményezett. Ezzel a harmóniával te is megmentheted magadat, a munkádat, az egzisztenciádat, a kapcsolataidat. A tűz, víz, föld és levegő tulajdonságainak segítségével felébresztjük a benned szunnyadó szenvedélyt, stabilitást, rugalmasságot és áramlást. Helyreállítjuk a belső egyensúlyodat.

Felkelsz reggel, tükörbe nézel és egy olyan arc néz vissza rád, akivel nem tudsz azonosulni. Csak nézed ezt az arcot: a szád körüli ráncokat, az apró bőrhibákat a készülő smink alatt vagy az őszülő borostát és a fakuló hajtincseket. Majd ráébredsz, hogy nem a hajszálak a hibásak: a féktelen csillogás az, ami eltűnt a szemedből.

Multis vezetőként én is megjártam a kiégés poklát és tudom, milyen gyötrelmes út vezet onnan vissza a való életbe. Volt az a pillanat, amikor még meg tudtam volna fordítani ezt az önpusztító folyamatot, de magamtól nem ismertem rá a kiégés tipikus tüneteire, s nem volt senki, aki figyelmeztetett volna. Sok mindent kipróbáltam, számomra végül a művészetterápiával való találkozás hozta meg az áttörést. Azóta küldetésemnek tekintem, hogy minél több embernek segítsek felismerni, megelőzni, vagy visszafordítani a kiégés folyamatát.

 

ALKOTÓ SZABADSÁG A SOMLÓHEGYEN, 

Magyarország legszebb kisbirtokán

(Bor és Piac, 2019)

 

A somlóhegyi alkotótábor során a természetet hívjuk segítségül, hogy újra harmóniába kerülhess önmagaddal és a világgal. A 4 őselem – a föld, a víz, a levegő és a tűz – adja az alkotások témáját és az alkalmazott technikák alapját.

Az 5 HÁZ Borbirtok, amely az ország legszebb kisbirtoka, megbújva a Somló hegy lankái között kiváló környezetet biztosít ehhez az izgalmas utazáshoz.

Ezt tapasztalod majd, miután a 4. nap búcsút intettél a birtoknak:
 • jobban érzed magad a bőrödben, hiszen energikusabb és kiegyensúlyozottabb lettél
 • tettrekészen kelsz reggel, mert motiváltabbá váltál
 • feltöltődsz, így lesz energiád, hogy másoknak is adj magadból: türelmet, figyelmet, megértést a számodra fontos embereknek
 • könnyebben túlteszed magad a mindennapok nehézségein, túllépsz a veszteségeken
 • ismét motivált leszel, hogy a szürke helyett új színt, lendületet vigyél kapcsolataidba
 • újra marad időd arra, ami (aki!) fontos

Ezeket az előnyöket nem csak Te, de a családod is élvezni fogják!

Mit mondanak azok, akik már átélték a művészetterápia jótékony hatását?

STRESSZOLDÁS

Lett már úrrá rajtatok a kimerültség és a tehetetlenség érzése, mikor éreztétek, hogy lépnetek kell, de képtelenek vagytok rá? Én egy ilyen időszakomban ismertem meg Klárit, és ez a tábor jelentette a menekülést számomra az akkori élethelyzetemből és a kezdő löketet egy új élethez.

MŰVÉSZET

Általános iskolában mindig imádtam a rajz órákat, annak ellenére, hogy nem vagyok egy Picasso. Az alkotás és a kreativitásom kibontakoztatása, számomra mindig megnyugtató tevékenység, mely elképesztően képes megújítani energiáimat.

ELVONULÁS

A helyszín tekintetében fogalmam sem volt, hogy mire számítsak, de kijelenthetem, hogy minden elvárásomat felülmúlta. A pincék a Somló hegy lankái között bújnak meg, ahonnan elképesztő panoráma nyílik a környék szőlőültevényeire. A Dunántúl Toscanája. A birtok a slow szerelmeseit várja: azokat a vendégeket, akik szeretik a csendet, a természetet, a csodás naplementéket és a nyugalmat. Akik pihenni, regenerálódni jönnek ide, akik értékelik a friss helyi alapanyagokból készülő ételeket és a jó vulkanikus borokat."

Nem csigázunk tovább: ismerd meg a szakembert és a tábor tematikáját.

Akik a résztvevők jól létéről gondoskodnak:

 • Sugta Klára a program szakmai vezetője, komplex művéseti terapeuta business és life coach.
  Szakterületem a kiégés (burnout) megelőzése. Sok-sok vállalkozónak, cégvezetőnek, menedzsernek, férjnek, édesanyának és diáknak segítettem már, hogy visszanyerjék erejüket és életkedvüket.
  Hol találkozhatsz velem: a programot megelőző egyéni beszélgetésen, az elvonulás után az online csoportos vagy egyéni utánkövető alkalmakon,  a birtokon töltött időben pedig az alkotó programokat és a megbeszélő köröket vezetem, a nap legnagyobb részét velem töltitek.

 

...és akiket meghívtam a táborunkba,  hogy tudásukkal hozzájáruljanak a feltöltődésedhez:

 • Kocsis Attila manuál- és masszázs terapeuta, jógaoktató. A gyógyítás mellett felnőtt táncoktató.
  Hol találkozhatsz vele az elvonuláson: nap indító jóga, meridián torna és a socialdance
 • Bökfi Sámán Táltos János, akit 8 éve szólította meg a természet, ekkor kezdett el foglalkozni sámándobolással, és azóta is minden pillanatban tanul, fejlődik.
  Hol találkozhatsz vele az elvonuláson: tűzszertartás, sámándobolás a tábortűznél
 • Balter József füvesember, a Salvia gyógynövényes termékcsalád megalkotója.
  Hol találkozhatsz vele az elvonuláson: gyógytea kóstoló, gyógynövények feldolgozása és gyűjtése a Somló hegy lankáin
 • és az 5 Ház Borbirtok csapata

Kiss József - birtokvezető, séf - szezonális alapanyagokból, házias ízekkel készíti a hagyományos, vagy igény szerint vega és  vegán ételeket
Weingartner Olivér - szőlész, borász - folyton megújuló, magas minőségű borok széles spektrumával vár bennünket a Borkóstolón
Trinka Alexandra - recepció - gondoskodik a maximális kényelmünkről

Most pedig jöjjön a tematika, a 4 nap részletes programja. amely a művészetterápia, a természet, nyugalom és egy kiváló szálláshely ideális együtt állásából valósul meg:

1. nap
Érkezz meg! Légy jelen!
Welcome drink, Szendvics ebéd. Ismerkedés a birtokkal és egymással, közös alkotás, pincetúra és borkóstoló

2. nap
FÖLD: „ALATTAD A FÖLD…. BENNED VAN A LÉTRA”

Stabilitásod, biztonságod és a kiszámíthatóság, de rugalmatlanságod és gátjaid is

TŰZ: „HOL VAN A TŰZ, A MINDIG SÓVÁR RÉGI VÁGY?”
Szenvedélyed, lelkesedésed és a benned élő Tűz és ennek a tűznek a tűz pusztító ereje

Mivel alkotunk: olajpasztell, agyag
Hogyan hangolódunk és töltődünk: Jóga, grill és tábortűz, sámándobolás, naplemente, jakuzzi

3. nap
VÍZ: AZ ÉRZELMEK HULLÁMZÓ TENGERÉN

Alkalmazkodás, rombolás, áramlás, kommunikáció, de a víz romboló ereje, sodrása is

LEVEGŐ: A SZÉL A LEVEGŐNEK AZ A RÉSZE, AMELYIK SIET
Könnyedség és a tornádó elsöprő ereje, jelenlét, spontaneitás és az illúziók, ideák

Mivel alkotunk: akvarell és porpasztell
Hogyan hangolódunk és töltődünk: Somlói naplemente, alkotás a tó vízéből, jóga és wellness, gyógytea kóstoló, illatok és ízek, közös alkotás és socialdance

4. nap
A PROGRAM ZÁRÁSA: EZT IS ELVISZEM MAGAMMAL…

Panoráma, perspektíva, a végtelen lehetősége

Hogyan hangolódunk és töltődünk: 4 elem jógagyakorlatok, záró ebéd, búcsúkirándulás és gyógynövénygyűjtés a Somlón

Miért velünk vonulj el?
4 nap – 4 technika,  és ne félj: nem kell hozzá festés és rajztudás. Nem festettél még soha? Sebaj, enélkül is élvezni fogod!

Átfogó tematika
Ilyen komplex tematikát sehol máshol nem találsz. Az alkotó technikák minden érzékedet megmozgatják majd.

Alkotások
Alkotásaid a tiéid. Vidd haza, hogy segíthessenek!

Jelentkezz és tedd magad töltőre!

Szüntesd meg a stresszt, tanulj meg újra nevetni, fedezd fel ismét az emberi kapcsolatokat, imádd megint a munkádat!

Mit tartalmaz a jegyem?

 • részvételt a táborban
 • az alkotáshoz szükséges minden anyagot és eszközt
 • teljes ellátást, 5 csillagos helyszínt és kiszolgálást
 • az összes kísérő programot egy csokorban: a reggeli jógát, pincetúrát és bórkostolót, tűzszertartást, sámándobolást, wellnesst, korlátlan jakuzzi és szauna használatot, gyógyteakóstolást- és gyűjtést
 • az alkotásaid, amelyet hazavihetsz, mert azok Te magad vagy.
 • az összes anyagot és eszközt

mit kapsz még ? A Bónusz:

 • 30 perc ingyenes előkonzultáció - ami csak rólad szól - a tábor szakmai vezetőjével, Sugta Klára coach, művészeti terapeutával
 • 90 perc ingyenes Alkotó Szabadság online csoportos foglalkozás a tábort követően

Választhatod a VIP Csomagot is, ekkor az összes eddig felsorolt program és szolgáltatás mellé még a Tiéd:

 • 3x 50 perc, ami csak rólad szól, egyéni tanácsadással a tábort követően 90.000 Ft értékben - Sugta Klára coach, művészeti terapeutával

Végül, ami nem lesz a tiéd, mert tutira nem fog megtörténni veled:

 • Nem fogják idegen emberek analizálni a rajzaidat. Csak magadnak alkotsz!
 • Nem kell beszélned mások előtt az érzéseidről, ha nem szeretnél. Csak annyit osztasz meg a résztvevőkkel, amennyi számodra komfortos.
 • Nem kell megmagyaráznod, mit, miért, hogyan... Az érzéseid vezérlik a kezeidet, a végén pedig megszületik a megoldásod.
 • Nem kritizálunk, hanem meghallgatunk, saját benyomásokat osztunk meg. A csoportot úgy moderálom, hogy támogassam az egyéni lelkiállapotokat, hogy mindenki biztonságban és felszabadultan érezze magát.
 • ... és a +1: Bármennyire is meglepő! Nem fogsz megtanulni festeni vagy rajzolni:-)))), mert nem ez a cél!

 

A tábor részletei:

Időpont: 2022. július 25-28.

Helyszín: Somlószőlős – 5 ház borbirtok, Magyarország legszebb szőlőbirtoka, kisbirtok kategóriában 2019-ben a Bor és Piac magazin versenyén

Elhelyezés: 2 ágyas (nem franciaágy) teakonyhával felszerelt, modern berendezésű, légkondicionált apartmanokban

Egyágyas felár: 28500 Ft

Étkezés: Svédasztalos reggeli, ebéd és grill vacsora, igény szerint vegetáriánus, vegán, laktóz mentes étkezés felár nélkül, valamint folyamatosan rendelkezésedre áll: kávé, tea, tej, szóda, és ezek ára benne foglaltatik a tábor díjában.

Fontos tudnod, hogy az ételekhez használt alapanyagok: tojás, tej, tejtermékek, kenyér, húsok, zöldségek, gyümölcsök mind házi jellegűek és nem csak egészségesek, de kiváló minőségűek is.

Eszközök: Az eszközökről a zenéhez, festéshez, rajzoláshoz, alkotáshoz mi gondoskodunk!

Létszám: max: 15 fő!

Fizetés:A tábor díjának 50%-át kell előre utalnod, ezzel válik véglegessé a jelentkezésed. A fennmaradó 50%-ot július 1-jéig kell kiegylítened. A jelentkezést követően minden információt részletesen írásban is megkapsz, hogy tudd, mikor mi a teendőd.

Jelentkezés: Az űrlap kitöltése még nem jelenti a biztos részvételt. Add meg elérhetőségeidet, és rövidesen felvesszük veled a kapcsolatot,  hogy egy fél órás online  konzultáció során mindketten megbizonyosodhassunk róla, hogy ez a program valóban hasznos lesz számodra. Ezt követően kapod majd meg zöld utat a részvételhez.

 

A részvételi díj:
bruttó 225.000 Ft
vagy
kérd tábor utáni 3 alkalmas egyéni konzultációval 315.000 Ft helyett 260.000 Ft-ért a VIP Csomagban!

JELENTKEZÉS AZ ALKOTÓ ELVONULÁSRA

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Én nem tudok festeni! Nekem való a tábor?
Igen. Semmiféle rajztudás vagy művészeti előképzettség nem szükséges. A benned rejlő kreativitásra építünk. Nem a rajz, hanem az alkotó folyamat, amely hatással lesz rád.

Nem szeretném másoknak megmutatni, ahogy bénázok!
Akárhogyan is sikerül egy-egy rajz vagy festmény, soha nem minősítjük. Senki nem fogja analizálni a rajzaidat. Csak magadnak alkotsz!

Nem szeretek mások előtt beszélni az érzéseimről. Még magamnak sem nagyon…
Nem kell beszélned mások előtt az érzéseidről, ha nem szeretnél. Csak annyit osztasz meg a résztvevőkkel, amennyi számodra komfortos.
Nem kell megmagyaráznod, mit, miért, hogyan...  Az érzéseid vezérlik a kezeidet, a végén pedig megszületik a megoldásod.

Milyen eszközöket kell magammal vinnem?
Alapvetően semmit. Az alkotáshoz szükséges anyagokat és eszközöket mi biztosítjuk, a részvételi díj tartalmazza a használatukat.

Közbejön valami és nem tudok részt venni: mi történik?
Azonnal jelezd, hogy probléma van. Ha a jelzés ….-ig megérkezik, töröljük a jelentkezésedet. Ha …..-ig szólsz, a befizetett díj felét visszakapod. ….. után sajnos nem áll módunkban visszafizetni.

Tudok átutalással fizetni? Mit csináljak rendelés után?
A jelentkezést követően 24 órán belül levelet kapsz, amelyben minden technikai tudnivalót megtalálsz. A számlaszámokat is, amelyre a két részletet elutalhatod.

Nem jött válasz, mit tegyek?
Nézd meg a Spam mappádat is, ha korábban még nem kaptál tőlem levelet, előfordulhat, hogy ott landol a levél. Ha ott sem találod, akkor írj egy emailt a sugtaklara@gmail.com címre, vagy hívj a +36 30 527 11 55 számon!

Kapok számlát?
Természetesen. A jelentkezési lapon meg tudod adni a számlázási címedet.

Kérdeznék még!
Szívesen válaszolunk! Írj egy emailt a sugtaklara@gmail.com címre, vagy hívj a +36 30 527 11 55 számon!